WIADOMOŚCI BEZ ZAPRZAŃSTWA: (żadnych antypolskich ścierw GW, TVN, ...)

OSTRZEŻENIE: NASZA WITRYNA JEST NIEPOPRAWNA POLITYCZNIE I NIEPRZYJAZNA MATOŁOM „NOWOCZESNYM”, Z PLATFORM OSZUSTÓW I KOMITETÓW OBRONY DOSTĘPU DO ŻŁOBU, KOMUNISTOM, „UB–WATELOM RP”, WSZELKIEJ MAŚCI LEWACKIEJ DZICZY I INNYM DEWIANTOM.

Piwowski, Marek

24 października 1935 roku w Warszawie urodził się aktor i reżyser Marek Piwowski, najbardziej znany dzisiaj ze swego kultowego filmu „Rejs”.

Marek Piwowski był Tajnym Współpracownikiem komunistycznych Służb Bezpieczeństwa PRL.
Ponieważ nie publikujemy felietonów ani artykułów o zdrajcach narodu polskiego i ich współpracownikach,  poniższy felieton został skrócony do formy biogramu.

[...] Przyznał się od razu. Reżyser kultowego "Rejsu" przyjaźni się z byłym oficerem kontrwywiadu Tadeuszem Zakrzewskim od czasów dzieciństwa spędzonego na warszawskiej Pradze. Razem chodzili na potańcówki do Wedla, w jednym klubie trenowali boks. Pod koniec lat 50. to właśnie Zakrzewski zwerbował Piwowskiego do pracy w kontrwywiadzie, która - jak obaj twierdzą - miała trwać kilkanaście miesięcy. *

Pełne imię i nazwisko: Marek Piwowski
Data urodzenia: 24 październik 1935

Wykształcenie: studiował: Wydział Dziennikarstwa Uniwersytetu Warszawskiego (1963)
                           ukończył: Wydział Reżyserii PWSTiF w Łodzi (1967)

Nagrody i odznaczenia: Krzyż Komandorski Orderu Odrodzenia Polski (2001)

Filmografia (reżyser):
    ---------- ETIUDY ----------
  • Uwertura (1965)
  • Przedział na sto i więcej osób (1965)
  • Muchotłuk (1966)
  • Kirk Douglas (1966)
  • ---------- FILMY ----------
  • Psychodrama (1969) - film dokumentalny
  • Rejs (1970)
  • Korkociąg (1971) - film dokumentalny<
  • Hair (1971) - film dokumentalny
  • Tylko dla dorosłych (1973) - film dokumentalny
  • Zanim doszło do śmierci (1974) - film dokumentalny
  • Bracia Rico (1975) - teatr TV
  • Przepraszam, czy tu biją? (1976)
  • Kłopoty to moja specjalność (1977) - teatr TV
  • Paragraf 4 (1981) - teatr TV
  • Antypac (1982) - film animowany
  • Uprowadzenie Agaty (1993)
  • Krok (1997) (TV)
  • Nóż w głowie Dino Baggio (1999) - teatr TV
  • A jednak Olimpiada w Zakopanem! (1999) - teatr TV
  • Egzekucja długów, osób itp. (2001) - film dokumentalny
  • Oskar (2005) - teatr TV




* źródło cytatu: Newsweek Polska / newsweek.pl
Ilustracja © Piotr Sadurski / Newsweek Polska
Okładka magazynu Newsweek Polska © Axel Springer Gmbh



ARTYKUŁ PRZYWRÓCONY Z KOPII ZAPASOWEJ. Z TEGO POWODU FORMATOWANIE ARTYKUŁU LUB ZAŁĄCZONYCH DO NIEGO ILUSTRACJI MOŻE NIE PASOWAĆ DO OBECNEGO FORMATU. NIEKTÓRE ILUSTRACJE MOGĄ BYĆ OBECNIE NIEDOSTĘPNE.