UWAGA: PRZEGLĄDASZ STRONY ARCHIWALNE!
NASZ ZAWSZE AKTUALNY ADRES BIEŻĄCEJ STRONY TO:
tiny.cc/itp2

OSTRZEŻENIE: NASZA WITRYNA JEST NIEPOPRAWNA POLITYCZNIE I NIEPRZYJAZNA MATOŁOM „NOWOCZESNYM”, Z PLATFORM OSZUSTÓW I KOMITETÓW OBRONY DOSTĘPU DO ŻŁOBU, KOMUNISTOM, „UB–WATELOM RP”, WSZELKIEJ MAŚCI LEWACKIEJ DZICZY I INNYM DEWIANTOM.

Michalski, Bernard

Urodzony 9 sierpnia 1928 roku w Poznaniu, pan Bernard Michalski był znakomitym polskim aktorem teatralnym i filmowym.

W 1951 roku ukończył studia na PWST w Warszawie. Już jednak cztery lata wcześniej, bo 6 lutego 1947 roku miał miejsce jego debiut teatralny.
Na dużym ekranie zadebiutował w filmie „Zaczarowany rower” z 1955 roku jako Albin Wzorkiewicz, członek polskiego zespołu. W telewizji pojawił się po raz pierwszy 2 lata później w spektaklu telewizyjnym w reżyserii Rudlfa Ratschka „Klub kawalerów” (1957).

W ciągu swej wieloletniej kariery aktorskiej występował na deskach wielu teatrów polskich, a także zagrał w kilkunastu filmach telewizyjnych i kinowych.


Był zaangażowany w następujących tetrach:
  • Teatr Polski w Poznaniu (1947)
  • Teatr Wojska Polskiego w Łodzi (1949−1950)
  • Teatr Dramatyczny w Szczecinie (1950−1951)
  • Teatr Ateneum w Warszawie (1951−1952)
  • Teatr Dramatyczny we Wrocławiu (1952−1955)
  • Teatr Klasyczny w Warszawie (1955−1972)
  • Teatr Studio w Warszawie (1972−1973)
  • Teatr im. Jerzego Szaniawskiego w Płocku (1974−1978)
  • Teatr Powszechny w Radomiu (1978−1979)
  • Teatr Narodowy w Warszawie (1979−1990)
Odznaczony Złotym Krzyżem Zasługi i Odznaką Honorową "Zasłużony Działacz Kultury", po raz ostatni pojawił się na małym ekranie w serialu telewizyjnym „Marzenia do spełnienia” emitowanym w latach 2001-2002. duch Eugeniusza Prokopiuka, męża Marceliny

Zmarł 22 grudnia 2013 roku w Warszawie.


źródło: Wikipedia
opracowanie: 999
uaktualnienie: grudzień 2015

IMDb (angielski)
Wikipedia (polski)
Filmografia (polski)


Krzyżacy (1960)

Dzień oczyszczenia (1969)

Dzień oczyszczenia (1969)

Jeszcze słychać śpiew i rżenie koni... (1971)

Gniazdo (1974)

Nic nie stoi na przeszkodzie (1980)


Wszystkie fotografie dzięki uprzejmości:
© Filmoteka Narodowa

ARTYKUŁ PRZYWRÓCONY Z KOPII ZAPASOWEJ. Z TEGO POWODU FORMATOWANIE ARTYKUŁU LUB ZAŁĄCZONYCH DO NIEGO ILUSTRACJI MOŻE NIE PASOWAĆ DO OBECNEGO FORMATU. NIEKTÓRE ILUSTRACJE MOGĄ BYĆ OBECNIE NIEDOSTĘPNE.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

UWAGA: PRZEGLĄDASZ STRONY ARCHIWALNE!
NASZ ZAWSZE AKTUALNY ADRES BIEŻĄCEJ STRONY TO:
tiny.cc/itp2